zaterdag 15 oktober 2011

Studie bevestigt kritiek Thierry Debels op ngo's

Er bestaat een studie van de actiegroep Stop Armoede Nu uit 2006 die de stellingen van Thiery Debels over Belgische niet-gouvernementele organisatie (ngo's) bevestigt. Debels is de auteur van het boek 'Hoe goed is het goede doel?'. Hij beweert dat van elke geschonken 100 euro slechts 1 euro naar de Derde Wereld gaat. In hun studie van november 2006 maakt Stop Armoede Nu een kritische doorlichting van zowel internationale als Belgische ngo's op basis van bestaand cijfermateriaal.

Volgens het onderzoek is er vooral een gebrek aan transparantie in verband met de besteding van de miljoenen die ngo's krijgen, zowel in België als in het partnerland. Bovendien worden subsidies soms ingezet voor doelen die niet overeenkomen met de beleidsdoelstelling van de overheid.

Veel ngo's besteden volgens de actiegroep hun middelen ook aan studies, reclame en consultants, terwijl slecht een beperkt deel echt bij de hulpbehoevenden terechtkomt. Er zou zo te veel geld uitgegeven worden in België of soms naar het internationale moederbedrijf vloeien.

Rekenhof

Stop Armoede Nu betreurt dat ngo's nog altijd de aanbevelingen niet helemaal volgen die het Rekenhof in 1997 formuleerde voor het Algemeen Bestuur voor Ontwikkelingssamenwerking. Het Rekenhof wil meer controles of ngo's wel de doelstellingen realiseren waar ze geld voor krijgen en pleit onder meer voor een duidelijk en gedetailleerd financieel verslag.

Zo gebruiken volgens de studie sommige ngo's een belangrijk deel van hun subsidies voor restaurantkosten, onkostennota's en reis- en verblijfskosten zonder dat veel controle mogelijk is. Sommige ngo's zouden niet spaarzaam zijn en laten bijvoorbeeld na verschillende offertes te vragen bij grote aankopen.

Stop De Armoede verwijst zelf ook naar een studie van ActionAid International. Die onderzocht welk percentage ontwikkelingshulp effectief bij de hulpbehoevenden terecht kwam. Wereldwijd bleek 61 procent "spookhulp" te zijn. Voor België berekende ActionAid dat in 2003 slechts 31 procent echte hulp was en 69 procent dus spookhulp.

De studie stipt ook nog aan dat sommige ngo's zelfs winst maken. Op een totaal van zo'n 70 gecontroleerde organisaties, bleek dat voor 2004 de opbrengsten 25 miljoen euro hoger lagen dan de uitgaven. Zo sloot Vredeseilanden, dat in het boek van Debels onder vuur ligt, volgens de studie 2005 af met een winst van 2,8 miljoen euro. Stop De Armoede pleit voor een dringende herdefiniëring van de financiering van en de controle op ngo's. (belga/dm)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten